Goed zitten is een kunst

Goed zitten is een kunst

De waarschuwing “zitten is het nieuwe roken” wordt steeds luider en frequenter in de media herhaald. Een goed voorbeeld is het onderzoek van de Universiteit van Leicester, dat de gezondheidseffecten van zitten bij bijna 800.000 mensen heeft onderzocht. Hieruit bleek dat hoe langer iemand zit, hoe groter het risico op diabetes en hart- en vaatziekten wordt.

Hoe moeten we omgaan met deze waarschuwing? In tegenstelling tot roken is zitten voor niemand een vrije keuze. Of je nu op kantoor werkt, in de auto rijdt of televisie kijkt, er zijn maar weinig alternatieven voor zitten. Een sta-bureau lijkt een oplossing voor op het werk, maar dit biedt slechts beperkt verlichting, aangezien staan hooguit een halfuur vol te houden is voordat je weer terugvalt in die vertrouwde stoel.

Omdat zitten blijkbaar onvermijdelijk is, is het verstandig om de nadelen zoveel mogelijk te beperken. Sta regelmatig op, haal je eigen koffie op het werk en gebruik je collega niet als ober. Maak tijdens pauzes een wandeling. Kortom, beweeg, beweeg, beweeg, en beweeg nog meer!

Het is echter vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan, vooral naarmate je ouder wordt en de mobiliteit afneemt. Dit betekent dat mensen nog meer tijd zittend doorbrengen, met extra ongemakken, zoals moeilijk opstaan of het verplaatsen van de stoel.

Erik Schiltmans benadrukt het belang van ergonomische stoelen die zorgen voor comfort en gemak. Hoewel er veel aanbieders zijn van comfortstoelen met aantrekkelijke aanbiedingen, is voorzichtigheid geboden. Vaak zijn speciale stoelen beperkt verkrijgbaar in verschillende maten, waardoor twee mensen van dezelfde lengte bijvoorbeeld op verschillende stoelmaten zijn aangewezen, terwijl een van hen veel langere benen heeft dan de ander.

Gaertner heeft dit probleem aangepakt door maatwerk te bieden. Met behulp van hun speciale meetstoel kan de klant een comfortstoel op maat laten maken, zowel in hun vestiging in Nijmegen als op locatie bij de klant thuis. Dit zorgt voor precisie en optimaal comfort. Of het nu gaat om de ideale ergonomische kantoorstoel, een relaxfauteuil voor thuis, een opsta-stoel voor ouderen of een designstoel voor een bijzonder interieur, met meer dan dertig jaar ervaring is Gaertner de ideale partner voor iedereen die begrijpt hoe belangrijk zitten is voor gezondheid, comfort en welzijn.

« Terug