Nieuws

Goed zitten is een kunst

Zitten doen we allemaal, daar is geen ontkomen aan. Wat klopt er van al die waarschuwingen tegen te veel zitten? Goede vraag en er is een antwoord: Gaertner. Als we dan toch gedoemd zijn om te zitten, kan de expert ervoor zorgen dat je dat goed doet.

Een derde van een mensenleven gaat op aan slapen. De resterende tijd gaat hoofzakelijk op aan zitten. Is dat erg?

 

Zitten is het nieuwe roken. Die waarschuwing klinkt steeds vaker en de media worden niet moe erover te berichten. Neem bijvoorbeeld het onderzoek van de universiteit van Leicester naar de gezondheidseffecten van zitten onder bijna 800.000 mensen. Daar kwam uit dat hoe langer iemand zit, des te groter de kans is op diabetes en hart- en vaatziekten.

 

Wat moeten we met die waarschuwing? Roken is tot op zeker hoogte een vrije keuze, maar zitten is dat voor niemand. Of je nu op kantoor werkt, in je auto rijdt of naar de tv kijkt, alternatieven voor zitten zijn er nauwelijks. Een sta-bureau als oplossing voor op het werk? Biedt nauwelijks soelaas, want staan hou je hooguit een halfuur vol. Daarna grijp je toch weer naar die eeuwige stoel.

 

Als zitten dan kennelijk onvermijdelijk is, doe je er goed aan de nadelen zo veel mogelijk te vermijden. Sta vaker eens even op. Haal op het werk je eigen koffie, gebruik je collega niet als ober. Maak tijdens pauzes een wandeling. Beweeg, beweeg, beweeg. En beweeg nog meer!

 

Meer bewegen? Soms gemakkelijker gezegd dan gedaan. Vooral met het klimmen der jaren kan de mobiliteit flink afnemen. Dan zitten mensen dus nog meer. Met vaak extra ongemak, bijvoorbeeld bij het opstaan of bij verplaatsing van de stoel.

 

Erik Schiltmans: “Er bestaan speciale stoelen voor meer gemak en comfort. En er zijn genoeg aanbieders van speciale comfortstoelen met mooie aanbiedingen. Maar hier is het wel opletten geblazen! Speciale stoelen komen vaak in een beperkt aantal maten. Dat betekent dat twee mensen van dezelfde lengte bijvoorbeeld op stoeltype small medium of large zijn aangewezen, terwijl een van die twee veel langere benen heeft dan de ander.”

 

Gaertner heeft dit soort problemen al lang ondervangen door maatwerk te leveren. Dankzij onze speciale meetstoel kan de klant bij ons een comfortstoel laten aanmeten bij ons in Nijmegen of desgewenst ook bij de klant zelf thuis. Preciezer krijg je het niet.