Thuiswerken

Thuiswerken

Tips voor thuiswerkers?

Begin en eindig je werkdag op vaste tijdstippen

Wanneer u voor uzelf een vast patroon aanhoudt wanneer u begint en stopt met werken, dan krijgt u veel meer gedaan in die uren. Wanneer u op kantoor werkt, dan respecteren uw gezin en uw vrienden dat u aan het werk bent. Ze zullen dan niet zo gauw storen. Zodra u thuis werkt staan ze ineens voor de deur of verwachten ze dat u bijvoorbeeld een boodschap doet omdat u toch thuis bent. Wees er daarom van bewust hoeveel tijd op een dag kan weglekken aan dergelijke zaken. Het is belangrijk dat grenzen te trekken als dat nodig is. U kunt mensen alleen dwingen om uw tijd te respecteren als u uw tijd zelf respecteert.

 

Zorg voor een eigen werkplek

Kies een kamer in uw huis om te werken en maak daar uw eigen werkplek. Leer uw gezinsleden dat wanneer u op deze plek zit liever niet gestoord wilt worden. Werken op de bank of aan een gammele keukentafel is slecht voor uw lichaam en zorgt er voor dat u moeite krijgt met concentreren.

Het belang van mentaal en fysiek bewegen

Uw werkgever hecht veel waarde aan gezonde, maar zeker ook productieve medewerkers die op een duurzame manier hun werk verrichten en zo hun prestaties structureel verbeteren. Voldoende mentale en fysieke beweging draagt aantoonbaar bij aan deze duurzame prestatieverbetering. Door met enige regelmaat mentale en fysieke beweegmomenten in te lassen, verhoogt u uw productiviteit en blijft u geconcentreerd en energiek. Ook maakt u minder fouten en verbetert de kwaliteit van uw werk.

 

Werk met behulp van de juiste ergonomische accessoires

Een ergonomische stoel en zit-sta bureau bieden u het juiste comfort en mogelijkheid om af te wisselen tussen staan en zitten. Regelmatig mentaal en fysiek bewegen (ook als u geen zit-sta bureau hebt) tijdens beeldschermwerk zijn voorwaarden om uw werkdag energiek af te sluiten. Daarom zijn de volgende accessoires essentieel voor een goede thuiswerkplek:

Ergonomische stoel

Zit sta bureau

Ergonomische muis

Ergonomisch toetsenbord

Laptopstandaard

 

Vermijd afleiding

Werken vereist meestal dat een goede concentratie. Of u nu thuis werkt of op kantoor. Zorg dat potentiële bronnen van afleiding u niet uit die concentratie halen.

Let er op dat u:

  • uw smartphone weg legt tijdens de werkzaamheden
  • emailmeldingen op uw smartphone, tablet, laptop of desktop helemaal uitzet voor minimale afleiding
  • een rustige werkomgeving creeert, liever geen muziek of heel zachtjes op de achtergrond
  • de pomodoro-techniek gebruikt om uw time-management op orde te krijgen
  • fris en uitgeslapen bent wanneer u aan uw werkzaamheden begin
  • nieuwsflitsen een tijdje uitzet of negeert

 

Maak dagelijks een lijstje van de dingen die je moet doen

Begin de dag met een lijstje te maken van wat u die dag wilt gaan doen. Nog beter is het om de methode getting-things-done   toe te passen en daarmee te zorgen dat uw to-do list dagelijks actueel zijn. Als u niet zeker bent van wat u op een dag moet doen, dan wordt het heel verleidelijk om maar helemaal niks te doen. Bepaal in elk geval de grotere klussen die u op een dag voor elkaar wilt krijgen. De kleinere taken kunnen dan gedaan worden als de tijd het toestaat.

Beperk de hoeveelheid tijd die je aan een bepaalde klus besteedt

Mensen zijn tegenwoordig snel afgeleid, zeker wanneer u een klus hebt met een behoorlijke uitdaging of juist wanneer die een beetje saai is om te doen. Als u uzelf betrapt op dagdromen, dwingt u zichzelf dan bijvoorbeeld om in blokken van 10 of 15 minuten aan die klus te werken of gebruik de Pomodoro Techniek. Het feit dat u ergens een eindpunt inbouwt kan voor nieuwe energie zorgen. In het uiterste geval stopt u met dagdromen en gaat u met een andere klus verder. U kunt altijd terug naar de klus waar u mee bezig was als u zich wat beter voelt.

 

Neem voldoende herstelmomenten

Het feit dat u thuis werkt betekent niet dat u geen pit stops moet nemen. Maak even een wandeling, pak een kop koffie, kijk even het nieuws of neem rustig de tijd voor de lunch. Het belang van pit stops is dat u even uw hoofd leeg kunt maken. En als ergonomie specialist moet ik nog opmerken dat de hele dag voor een scherm zitten niet zo heel erg goed voor uw gezondheid is. Zeker niet als uw werkplek niet optimaal is. Neem elk uur 5 tot 10 minuten pauze. Blijf niet op uw werkplek. Kleine korte pit stops zijn beter voor u dan een beperkt aantal langere pauzes. Wanneer u de Pomodoro Techniek gebruikt, dan komen die korte pauzes vanzelf langs. Ook hierbij helpt de work and move software

 

Houd werk en privé gescheiden

Het is essentieel dat uw werk en prive goed gescheiden houdt. Wanneer u op uw werkplek bent, realiseert u zich dan dat u daar bent om te werken. Het zal helpen om niet langer te denken; “Ik werk thuis”, maar in plaats daarvan “Ik ben aan het werk”. Als u ook via de vaste lijn bereikbaar moet zijn, vraag uw werkgever dan om een apart telefoonnummer.

 

Zorg voor een goed ingeregelde ruimte

Een temperatuur geregelde ruimte met voldoende licht, ventilatie en mogelijkheid om geconcentreerd te kunnen werken zijn fundamenteel voor uw mensgerichte thuiswerkplek.

 

De macguyver aanpak

MacGuyver, de hoofdpersoon, vond altijd creatieve oplossingen in lastige situaties, en met de beperkte hulpmiddelen die hem ter beschikking stonden creëerde hij een uitweg om hemzelf, en vaak de hulpbehoevende, te redden van de benarde situatie. De Macguyver aanpak.

Creatief thuiswerken: hoe een kussen of kinderstoel je rug kan redden!

« Terug